Madblogstoppen

torsdag den 16. august 2012

Dansk National-ret???

Hvad er det vi danskere spiser mest eller oftest? Der er lavet undersøgelser og statistikker, over emnet og da jeg i ferien for 117. gang sad ved morgenbordet, så kom det til mig at én af de ting vi her i landet spiser rigtigt meget af er brød med ost.

Det være sig hvidt- groft- spelt- knæk- eller rug-brød og ostene er ligeledes et utal af variationer over temaet Mælk + løbe + salt + bakterier + lagring.
Vi klasker det ene ovenpå det andet, med eller uden smørelse i mellem.
Når det skal være festligt kommes der en skive grønt, eller en klat syltetøj på.

Dette fænomen hørte jeg nogle unge udvekslingsstudenter fra fjerne himmelstrøg udtale sig om i radioen. Én havde synes at det med syltetøjet ovenpå var det mest særprægede, da han første gang var blevet præsenteret for dét under det store danske morgen bord.
Jeg er stor tilhænger af det hele, det stimulerer stort set alle vores smagssanser, sprødt kombineret med blødt, salt, syrligt, sødt, umami og måske bittert.
Men var nok nået til et "tidspunkt i mit liv hvor der skulle ske noget nyt" ;o)
Så jeg måtte kreere noget andet der kunne prøves, derfor kom jeg på en frugt-pålæg, der kan varieres i det uendelige.
Jeg brugte:
100 g valnødder
100 g semi-tørrede dadler
85 g abrikoser
2 spsk kakao

Abrikoser blev lagt i blød i kogende vand en times tid.
Jeg blendede nødderne fint og tilsatte kakao.
Kom så udblødte abrikoser og dadler i og kørte for "voll gazzz" indtil massen var jævn og ensartet.
Man kan tilsætte lidt mere væske hvis den ønskes blødere.

Af denne portion fik jeg et lille glas og en god klat til prøvesmagning.

Der kan bruges mange forskellige slags nødder eller kerner, tørret frugt i en uendelighed, ligesom der kan tilsættes smagsvarianter over kakao, vanillle, kanel, lakrids?, appelsin/lime- skal/saft, likører eller saft........... you name it.

Jeg synes det var en fornøjelse at sætte tænderne i noget "nyt", smagen var sødlig med et let bittert strejf og mild af kakao.
Men jeg er stadig STOR tilhænger af noget af vores nationale Ostemad med og uden topping.

Tag en bid, Linda

1 kommentar:

  1. Åhh ja... ostemadder ;-D

    Min topscore er dilddressing på god stærk ost... mums ;-D

    SvarSlet