Nyt fra Madpaverne

Madblogstoppen

tirsdag den 24. januar 2012

Svenske "inlæg"

Jeg er stadig ikke færdig med at bruge af de ting og sager jeg i sommer hjembragte fra Broderlandet.
Senest var det heldigvis en af de langstidholdbare souveniers. Sild på dåse, der kun ligger i en tynd eddike opløsning - og så kan man selv forlyste sig med marinering.
Selvom Julen forlængst er overstået, kan en god sildemad stadig frembringe smil på en kold vinterdag og gør bestemt ingen fortræd.
Jeg havde 2 dåser og valgte en mere traditionel marinade til den ene og den anden fik en omgang brombær.

Først skylles sildefilet´erne under koldt vand, drypper af og skæres i mundrette bidder. Dåsen indeholder ca. 400 g.
I min "Mat på Svensk" af Caroline Hofberg fandt jeg denne opskrift på en Citron- og Løg-sild:

1 lille rødløg, skæres i tynde skiver
skallen af ½ citron i tynde strimler
Lagen koges af:
½ dl eddike
1½ dl vand
2 dl sukker
6 peberkorn
6 hele nelliker
1 laurbærblade.

Kog lagen op og lad den køle af imens løg og citron strimles. Så kommes sild, løg og citronskal på glas og lagen hældes over.
Vupti - marinerede sild om minimum et døgn. Kan gerne stå længere.


Til brombærsildene kogte jeg en lage af:
1 dl sukker
200-250 g brombær fra frost.
Lagen blendes og sies derefter.
Så tilsatte jeg:
2 spsk balsamico
1/4 tsk stødt allehånde
1/4 tsk stødt nellike
Lagen køles lidt af inden den hældes over sildene.
Disse skal også helst stå mindst et døgn før servering.


Her anrettet med løgringe og hele brombær. En fin sødlig frugtsmag klædte silden.


Citron og løg-silden smagte fantastisk, mest nyt var strejfet af citron i forhold til en almindelig marineret sild.
Begge slags sild kan med sikkerhed laves af de ordinære "hvide" sild, man kan købe herhjemme. Opskriften på brombærsildene var faktisk lavet til dette.
Men et godt lille "inlägg" at hjembringe - også næste gang du sætter fødderne i et svensk supermarked.
En super souvenier at sætte tænderne i og minderne om vores "silde-planke" på Klädesholmen kom frem i frisk erindring.
Linda

Ingen kommentarer:

Send en kommentar