Madblogstoppen

mandag den 8. august 2011

Sommer gemt på glas

Så blev første potion af henkogte tomater klar.
Her i familien har vi fuldstændig overgivet os til disse, fantastiske glas. - det er som at åbne for en lille smule sommer, når man en kold vinterdag vil lave bruchetta, en fyldig tomatsovs,lasagne.

det smager himmelsk, og dåsetomater bliver aldrig det samme.
Det største problem er, at man aldrig får lavet nok - det slipper op længe før man er færdig med den kolde vinter.Opskriften er Camilla Plums, frit oversat.
Vi har projekt vægttab kørende, så vi har reduceret den mængde olie, der ellers komme i. - Så olien er halveret og ersattet med vand. Hvis du vil have den originale udgave, kommer du bare kun olie i.
Henkogte tomater
 • 2 kg modne tomater

 • 1 dl olivenolie

 • 1 dl vand

 • 1 helt hvidløg, pillet i fed

 • En stor håndfuld frisk basilikum, eller hvad du nu har lyst til af krydderurter

 • 1½-2 spsk. groft salt

 • Sylteglas


 • Skær de største tomater over, er det små tomater kommes de hele i glasset. Tomaterne fordeles i glas, de skal være helt fulde og proppes godt.
  Pres tomaterne godt sammen. Prop basilikum og hvidløg ned langs siderne, drys med salt, hæld oliven olien over og skru lågene næsten helt på, hvis det er almindelige sylteglas du bruger. Hvis du bruger rigtige patentglas med gummipakning skal glassene lukkes. Når man varmer glassene op, vil der dannes damp som skal ha lov at slippe ud, ellers eksploderer glassene, men det kan nemt slippe ud ved gummipakningen.

  Sæt glassene i ovnen ved 110 grader og lad dem stå til indholdet ligner kogte tomater, er faldet sammen og det bobler i glassene. Tag glassene ud og skru dem helt stramt på. Pas på de er varme, så hav gode tykke grydelapper. Sæt dem tilbage i ovnen og køl af. Patentglas bliver bare stående i den slukkede ovn, til de er kølet af.
  Vask glassene udenpå, når de er kølet af, og opbevares de et køligt sted.

  Du kan også komme æbleedike, hele peberkorn, stykker af løg, krydderurter, syltede capers - det er vist kun fantasien der sætter grænser.

  2 kommentarer: