Nyt fra Madpaverne

Madblogstoppen

onsdag den 24. august 2011

Sensommer med æble og lakrids

Der er næsten ikke noget bedre end et æbletræ, hvor grenene er tynget af æbler.
Sådan ser vores æbletræ ud nu – røde, dejlige æbler, det er et dejligt syrlige, og gør sig fortrindeligt i mad.

Billede 309

 

Jeg elsker at plukke æbler. Jeg føler mig rig, når jeg bare kan strække min arm op, og kan plukke et æble.

Første æble projekt, er efterår og vinteres værtindegaver – og selvfølgelig også til egen fornøjelse.

Æblechutney med lakrids – en opskrift der har fulgt mig i mange år. Jeg mener at huske, at det oprindeligt var en opskrift af Camilla Plum, som jeg havde gaflet i politikken. Som årene er gået, er den blevet mere min egen og målene er vist mere på slum end efter den oprindelige opskrift.

Jeg syntes den er super, dels pga. balancen mellem de søde og syrlige i æblerne, det skarpe i chilien og den overraskende lakridssmagen.

Derud over er den nem, vupti i en bradepande i ovnen også passer det stort set sig selv.

Billede 308

 

I opskriften skal der brune sennepsfrø, men de var ikke til at opdrive, så det blev uden – 

Her er opskriften nogenlunde som jeg lavede den – målene er de oprindelige, men jeg tager det mest på slum og efter lyst.

æblechutney med lakrids

  • 1 kg æbler med smag
  • 300 g sukker
  • 2 dl æbleeddike
  • 2 dl cider
  • en stor kanelstang
  • 1 spsk. hele korianderfrø
  • 10 kardemommekapsler
  • 2 laurbærblade
  • 4 spsk. skåret lakridsrod
  • 2-3 chili
  • 2 muskatblomme
  • Sorte peberkorn
  • 4 stjerneanis

Sådan gør du:

Fjern kernehuset, og  skær æblerne i otte dele,. Kom det hele i en bradepande, vend godt rundt, og stil det i ovnen ved 150 grader.
Her skal det stå og koge ind, mens man holder øje med, at det ikke branker. Det tager mindst en time. Hvis det begynder at branke, skruer man ned til 120 grader og lægger sølvpapir over, men kun løst.
Smag til efter 30 minutter med sukker/eddike. Kom chutneyen på glas, der er pasteuriseret ved 150 grader i ovnen, i en halv time. Lågene skoldes i en gryde kogende vand, umiddelbart inden de sættes på.

Billede 317 Billede 325

Du kan med fordel komme de små korn i en gazepose .. læg dem godt ned blandt æblerne, og rør godt rundt undervejs.  - Jeg gjorde det ikke, og husker nu at det vil være en ret god ide ;-)  

Billede 328

2 kommentarer:

  1. Det lyder brandgodt! Mmm lakrids... spændende kombo :-)

    SvarSlet
  2. Piske ...Det er brand godt - kan klar anbefaldes :)
    Lakrids er altid godt ;-)

    SvarSlet